+31 (0)43 30 88 400 | office@comex.eu
Met alleen een air-gapped back-up ben je er niet. Deel 1
Zeker is een air-gapped back-up een goed idee en een veilige manier om een back-up te hebben in het geval van een calamiteit. Maar is dat genoeg om achterover te gaan leunen? Het is een goede eerste stap, maar in het geval van een cyberaanval door hackers heb je wel iets meer nodig. In deze én onze volgende blog vertellen we er meer over.
We hebben het al vaak genoeg gezegd: ter beveiliging tegen hackers met ransomware moet je een air-gapped back-up hebben. Maar dat wil niet zeggen dat de bescherming daarmee helemaal rond is. Je hebt deze back-up bijvoorbeeld nodig als er al sprake is van een ransomware-aanval. De air-gapped back-up is dan de laatste reddingsboei, maar er is meer nodig om je goed voor te bereiden op deze situatie.
Denk aan een cyberverzekering
Wat naast deze back-up belangrijk is, is een cyberverzekering. Ons advies is om een dergelijke verzekering af te sluiten. Niet eens om de onkosten van de calamiteit te dekken, maar vooral omdat je na de aanval cybersecurity-specialisten nodig hebt. En die zitten bijna zonder uitzondering bij deze verzekeringsmaatschappijen. Zelf goed personeel vinden is in de IT-wereld sowieso een crime, laat staat een dergelijke specialist. Als je snel weer aan de slag wil, is een dergelijke verzekering onmisbaar. Wel kun je een prachtige air-gapped back-up hebben, als niemand je kan helpen, kom je niet verder.
Denk aan communicatiekanalen
Wie te maken krijgt met een ransomware-aanval, beschikt ineens ook niet meer over allerlei communicatiemiddelen. E-mail? Werkt niet. Internet of je website? Ook niet. Telefoon? Meestal ook niet. Je kunt niet in contact komen met de cyberverzekering, of je IT-leverancier. Zorg dus dat je altijd communicatiemiddelen en -kanalen hebt waarmee je kunt communiceren. Een gmail-adres bijvoorbeeld. Een mobiele telefoon. Denk er ook om dat deze nummers en mailadressen ook bij de hulpinstanties bekend zijn!
Denk aan de hardware
Zorg ervoor dat je de mogelijkheid hebt om je air-gapped back-up terug te kunnen zetten. Het kan zijn dat je servers en hardware geïnfecteerd zijn of voor verder onderzoek beschikbaar moeten blijven, waardoor je die niet kunt gebruiken. Dan heb je niets om je back-up naar terug te zetten. Zorg er dus voor dat je iets van hardware hebt of eventueel een clouddienst om je back-up naar terug te zetten, zodat je bij je data kunt.
Meer weten?
In onze volgende blog gaan we nog dieper op deze materie in. Na deze voorbereiding bespreken we dan wat je kunt doen in het geval van een aanval. Meer weten? Vraag het ons!