Wat heeft een hacker nou bij mij te halen?

“Mijn data zijn helemaal niet interessant voor hackers.” Ziedaar de gedachtegang van veel ondernemers en bestuurders. Een verkeerde gedachtegang, want de data hebben wel degelijk waarde. Daar kom je namelijk achter op het moment dat ze geblokkeerd zijn.

Het is voor een merendeels waarschijnlijk waar: je data zijn voor het grootste deel van de wereld helemaal niet zo interessant en/of waardevol. Het is hackers daarom bijna nooit te doen om de verkoop van deze data aan andere partijen. Zij hebben de bedoeling om de data te gijzelen en het werk voor jou zo onmogelijk te maken. Neem je eigen privéfoto’s: voor anderen zijn die foto’s helemaal niet zo interessant en ze zullen er niet veel voor over hebben om ze te kopen. Maar voor jóu hebben die foto’s wél veel waarde en op het moment dat je ze kwijt bent, wil je ze terug.

Waarde!
Afpersing is daarom altijd gebaseerd op de waarde van, in dit geval, data voor het slachtoffer. En daarom kan iedereen het slachtoffer worden van hackers met ransomware en is het zaak om deze data goed te beschermen. Ook niet-commerciële bedrijven en onlangs nog de KNVB. Adressen van leden en andere gegevens die op het darkweb worden verhandeld, levert de KNVB een forse reputatieschade op. Daarnaast geldt nog: veel kleintjes maken ook een grote, dus individuen en kleine organisaties zijn evenmin veilig voor hackers. Duizend particulieren met versleutelde foto’s, hebben er misschien wel 100 euro voor over om hun foto’s terug te krijgen. En zo verdient een hacker wel 100.000 euro. Het is wel zo dat particulieren tegenwoordig minder vaak slachtoffer zijn van hackers dan zo’n 5 of 10 jaar terug. Zij maken regelmatig een back-up of hebben een airgapped kopie van hun belangrijkste data, zoals foto’s.

Beveiliging is verplicht
Daar komt nog bij dat je als organisatie of onderneming vaak voor een deel informatie over andere personen in je data bewaart. Het is wettelijk verplicht deze data te beschermen. Als je dat niet doet, riskeer je een boete en reputatieschade. Dat kost uiteindelijk ook geld. Reputatie vertegenwoordigt eveneens een waarde: een bedrijf of organisatie met een goede naam zal dat beamen. Zie het voorbeeld van de KNVB. Daarom ben je als organisatie ook bereid om het losgeld voor je data te betalen. Het is in bijna alle gevallen van hacking zo dat het niet per se om verhandelbare data gaat, het gaat om data die een waarde voor de eigenaar vertegenwoordigen. En die waarde heeft dus verschillende aspecten.

Regel het goed!
Zeker, het maken van een back-up is voor grote bedrijven en organisaties wat ingewikkelder dan voor een particulier. Het is veel meer werk, maar dat ontslaat je niet van de verplichting en noodzaak om je data te beschermen. Dat kan met Silent Bricks en Silent Cubes: over onze rol in een goede bescherming vertellen we uiteraard graag meer. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Silent Bricks

Met het Silent Brick systeem bent u voor alle back-up-eisen uitgerust. In één systeem, met één leverancier en één onderhoudscontract.

Het Silent Brick Systeem is de flexibele opslagoplossing voor volledige gegevensbescherming. Bestaand uit moderne, High Performance Storage-Hardware en voor offline geschikte mobiele Storage-Containers. Door de hoge geïntegreerde beveiliging is het vooral voor Backup- en Archivering geschikt.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.