+31 (0)43 30 88 400 | office@comex.eu
Bereid datamigratie goed voor
Datamigratie heeft altijd een reden. Meestal gebeurt het omdat de hardware verouderd is en nieuwe opslag vereist is of omdat software vernieuwd wordt. In het tweede geval is vaak ook sprake van dataconversie en nee, dat gaat niet altijd feilloos. En dus: vijf punten waar je in de planning van een datamigratie aan zou moeten denken.
1. Leer van je fouten die je vorige keer maakte
Dat gaat vooral om de keuze voor hard- en software. Veel bedrijven bouwden een systeem waarbij ze afhankelijk waren van een fabrikant. Dat betekent dat gegevens niet meer uit het systeem gehaald kunnen worden zonder hulp van de fabrikant en die kan daar soms een behoorlijke factuur voor maken. Dat geldt voor hardware én software. Het is goed om onafhankelijk te zijn van een fabrikant.
2. Less is more
Hoe minder data je migreert, hoe sneller en goedkoper het is. Dus een mooie gelegenheid om te bekijken wat opgeruimd kan worden naar het archief en wat daadwerkelijk gemigreerd moet worden. Dat geeft ook direct meer storageruimte!
3. Het hoeft geen perfecte kopie te zijn
Welke informatie zit in de data die je wilt migreren? Oude klantnummers bijvoorbeeld, worden die nog gebruikt? Moet je echt alles overnemen als je data migreert? Het kan ook zijn dat nieuwe software een bepaald veld voor invoering niet heeft. Het is goed om te kijken hoe je dit oplost.
4. Doe een proefmigratie!
Voordat de werkelijke migratie ingezet wordt, is het goed om te kijken of alles goed werkt en hoe lang het duurt. Zo kom je niet voor onverwachte en ongewenste verrassingen te staan als de migratie gedaan wordt.
5. Bewaar oude gegevens
Houd er rekening mee dat je ‘oude’ gegevens na de migratie nog minstens een half jaar bewaart en daar ook de ruimte voor hebt. Deze gegevens worden soms langere tijd niet gebruikt. Als ze dan na een aantal maanden toch nodig zijn, kan blijken dat de migratie niet helemaal goed is gegaan. Toch fijn als de ‘oude’ data dan nog bestaan!