Compliance en datagarantie:
de WORM overweging

Data vormt tegenwoordig de ruggengraat van vrijwel alle organisaties. Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen en datalekken is het essentieel om betrouwbare methoden te vinden voor dataopslag en -beveiliging. Daarnaast zien we tegenwoordig ook een toename van wetten en regelgevingen omtrent dataopslag. Compliance is daarbij een van de belangrijkste begrippen. WORM-technologie is een veelvoorkomende oplossing voor compliance uitdagingen en is uiterst geschikt voor archivering.

Een veilig maar toegankelijk archief

Het belang van archivering is niet alleen het bewaren van informatie, maar deze data ook duurzaam toegankelijk te maken. Het beveiligen van deze archiefdata, doormiddel van WORM-technologie, kan softwarematig of hardwarematig. Hierbij moeten organisaties overwegen waarom ze data moeten archiveren en in welke mate de data veilig moet worden opgeslagen of juist flexibel. In deze blog duiken we dieper in het verschil tussen softwarematige en hardwarematige WORM en analyseren welke vorm beter is voor compliance doeleinden.

Basisprincipes van WORM-technologie

WORM-technologie, wat staat voor ‘Write Once Read Many’, garandeert dat gegevens na opslag niet meer gewijzigd of verwijderd kunnen worden. Deze eigenschap zorgt voor een ongeëvenaarde data-integriteit, wat vooral belangrijk is in sectoren waar de nauwkeurigheid en onveranderlijkheid van data essentieel zijn. WORM is ook ideaal voor lange-termijnopslag, waarbij het essentieel is dat gegevens over de jaren heen intact blijven.

Hardwarematige WORM

Hardwarematige WORM biedt een fysieke beveiligingslaag die ingebouwd is in het opslagmedium. Deze aanpak maakt het onmogelijk om opgeslagen gegevens te manipuleren. Bovendien zijn deze systemen niet vatbaar voor softwarefouten, wat een hoge mate van betrouwbaarheid biedt. Voor organisaties die moeten voldoen aan strenge regelgeving voor gegevensbewaring, is hardwarematige WORM vaak de beste keuze. Dit maakt het een essentiële technologie voor compliance en lange-termijn data-archivering.

Een nadeel van hardwarematige WORM is dat het aanzienlijk minder flexibel is dan de softwarematige variant, omdat data op geen enkel mogelijke manier aangepast of verwijderd kan worden. Echter, maakt deze verminderde flexibiliteit de hardwarematige WORM variant geschikt voor datagarantie.

Softwarematige WORM

Softwarematige WORM biedt een dynamische en flexibele benadering van dataopslag, wat het ideaal maakt voor situaties waar veranderingen in opslagbehoeften frequent zijn. Daarnaast bieden softwarematige WORM-systemen de mogelijkheid om beleidsregels en toegangsrechten aan te passen, wat hen een aantrekkelijke keuze maakt voor organisaties die operationele flexibiliteit en aanpasbaarheid vereisen.

Softwarematige WORM-oplossingen zijn afhankelijk van software, wat ze vatbaar maakt voor bugs, crashes of corruptie. Er is ook een hoger risico op manipulatie of hacking. Deze oplossingen kunnen bovendien worden beïnvloed door updates of veranderingen in het besturingssysteem, wat ze minder betrouwbaar maakt voor kritieke dataopslag. Deze nadelen zijn kritisch in de overweging of de data juist veilig of vooral flexibel moet worden opgeslagen en met welke WORM functionaliteit dit het beste gedaan kan worden.

Waarom softwarematige WORM principieel gezien geen WORM is

Software WORM is feitelijk geen “WORM” in de principiële bedoeling van de term. Zoals eerder beschreven is WORM een technologie die het mogelijk maakt om gegevens eenmaal te schrijven en vervolgens vele malen te lezen zonder de mogelijkheid om de gegevens te wijzigen of te wissen. Traditioneel wordt WORM geassocieerd met fysieke opslagmedia zoals WORM-schijven of -tapes, waarop gegevens permanent worden geschreven op een manier die niet kan worden gewijzigd of verwijderd.

Bij softwarematige WORM wordt de WORM-functionaliteit echter geïmplementeerd via software en niet via het fysieke ontwerp van het opslagmedium. Dit betekent dat de beperkingen op het wijzigen of verwijderen van gegevens worden gehandhaafd door softwarecontroles en beleidsregels, in plaats van door fysieke onmogelijkheid. Kortom mist softwarematige WORM de inherente, fysieke onveranderlijkheid die kenmerkend is voor traditionele WORM-technologieën. Hierdoor worden ze niet als echte WORM in de principiële zin beschouwd.

Overwegingen bij het kiezen tussen hardware- en softwarematige WORM

Bij het kiezen tussen hardwarematige en softwarematige WORM moeten bedrijven verschillende factoren overwegen:

  • Kosten: Hardwarematige oplossingen kunnen duurder zijn, maar bieden hogere betrouwbaarheid.
  • Flexibiliteit: Softwarematige oplossingen bieden meer flexibiliteit.
  • Schaalbaarheid: Zowel softwarematige als hardwarematige WORM storage oplossingen zijn schaalbaar, afhankelijk van het soort opslagmedium.
  • Beveiligingsbehoeften: Voor zeer gevoelige data kan hardwarematige WORM de voorkeur hebben vanwege de hogere beveiliging.
  • Compliance-eisen: Afhankelijk van de wettelijke vereisten kan een hardwarematige oplossing noodzakelijk zijn.
  • Duurzaamheid en levensduur: Hardwarematige oplossingen zijn beter geschikt voor lange-termijnopslag.
Conclusie

De keuze tussen hardwarematige en softwarematige WORM-oplossingen is cruciaal voor de beveiliging en integriteit van bedrijfsgegevens. Hardwarematige WORM biedt een hogere mate van fysieke beveiliging en betrouwbaarheid, wat essentieel is voor organisaties die moeten voldoen aan strenge regelgeving en lange-termijn data-archivering vereisen. Hoewel er overwegingen zijn zoals kosten en flexibiliteit, is de ondoordringbaarheid van hardwarematige WORM in termen van data-integriteit en -beveiliging ongeëvenaard.

Ben je opzoek naar een oplossing voor lange termijn, compliant archivering? Bekijk dan eens onze archiefoplossingen die gebruik maken van een unieke hardwarematige WORM beveiliging en al jarenlang bewezen effectief vele organisaties helpt bij hun archiefuitdagingen.

Silent Bricks & Silent Cubes: Betrouwbare datagarantie

Met de flexibele Silent Brick en Silent Cube systemen van FAST LTA kunt u de datagarantie van uw bedrijf beter waarborgen. Veilig, schaalbaar, betrouwbaar en betaalbaar! Met inmiddels al 3000+ tevreden klanten, 200+ Petabyte aan veilig opgeslagen data en 0 bit dataverlies zijn deze systemen bewezen effectief! 

Geniet van veilige, volledige gegevensback-up met het flexibele Silent Brick systeem dat naadloos aansluit bij de behoeften van uw organisatie. 

 

Met het uiterst veilige Silent Cube systeem staat u garant voor lange termijn, compliant archivering zonder enige vorm van dataverlies. 

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.