De oude regels van back-uppen

Vroeger hadden we de bekende 3-2-1-regel als het ging om back-uppen: 3 kopieën op 2 verschillende opslagmedia waarvan 1 op een andere locatie. Het mooie is: de regel geldt nog steeds. We houden ons er alleen niet altijd aan. En dat is vreemd.

Als je een back-up maakt van je data, moet je ervoor zorgen dat je één kopie op een andersoortig opslagmedium hebt. Het kan namelijk voorkomen dat je back-up van vendor 1niet werkt, bijvoorbeeld wegens een technisch probleem bij deze vendor. Dan is het een oplossing als je je data ook nog op een ander opslagmedium van een andere vendor hebt. Nee, dat gebeurt niet vaak, maar het risico is er en dat kun je op deze manier simpel voorblijven. Het gebeurt ook bij een back-up in de cloud: het kan heel goed dat de cloud vanwege een internetstoring niet bereikbaar is. Een tweede back-up en het liefst on-premise is dan de oplossing.

Snapshots

Bij grotere IT-omgevingen is het heel gebruikelijk om de back-up in de storage te maken door snapshots die de storage-omgeving zélf maakt. Wij zien snapshots die je op een systeem maakt echter niet als een echt betrouwbare back-up. Want als je systeem een storing heeft, hebben ook je snapshots een storing en je back-up is dan niet meer bereikbaar. Vertrouw dus niet alleen op zo’n snapshot op hetzelfde opslagsysteem als je initiële data. Want anders is het niet veel anders dan een kopie van je data op hetzelfde opslagmedium. Met alle risico’s van dien.

3-2-1 en tape

In feite is het niet anders dan de ‘aloude’ 3-2-1-regel: 3 kopieën op 2 verschillende systemen, waarvan 1 op een andere locatie. En het is een gouden regel, maar vreemd genoeg houden we ons er niet altijd aan. Iets anders uit het verleden dat minder duurzaam is gebleken, is het gebruik van tape. Tape werd voorheen vaak gebruikt als opslagmedium voor een back-up, naast meestal harddisks. Zeker, tape bestaat nog, je kunt het gebruiken en het is een redelijk betrouwbare en energiezuinige opslag. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet meer echt van deze tijd als het gaat om het restoren van data. Voorheen maakten we een back-up om de data op fysieke servers te beveiligen. Een restore ging meestal slechts om enkele bestanden die per ongeluk gewist, gewijzigd of misschien zelfs versleuteld zijn. Inmiddels is de situatie anders: we hebben een host-server waar tientallen virtuele servers op draaien. Een virtuele server is per definitie software. En die moet dus geback-upt worden. Het is dus zo dat we niet meer alleen een back-up maken van het werk dat we zelf hebben gedaan, maar van een hele computer. We back-uppen virtuele switches en netwerkverbindingen, de hele virtualisatie. Een back-up is anno 2023 een back-up van de complete IT-infrastructuur. Tape is niet geschikt voor het teruglezen en restoren hiervan. Het is immers niet random access waardoor het restore-proces een extra kopieerslag vereist en daarom veel langer duurt. Ook voor opslag van archiefdata is tape niet geschikt: een archief vraagt om een duurzaam en langdurig medium. Data op tape moet regelmatig gekopieerd worden naar nieuwe tapes en tape is gevoelig voor slijtage.

Silent Bricks

Er zijn allerlei media goed geschikt voor het opslaan van een back-up van nu. Silent Bricks uiteraard ook. We vertellen graag hoe dat werkt en wat de voordelen zijn. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.