Een back-up. Is dat echt nodig?

De vraag lijkt bijna overbodig: is een back-up nodig? Het antwoord is volmondig ja. Toch komen wij in de praktijk vaak tegen dat er geen back-up is, of dat die niet goed is of niet goed werkt. En daarom een spoedcursus: hoe zorg ik voor een goede back-up?

Laatste redding

Een back-up is een redmiddel, die gebruikt wordt bij een calamiteit. Om snel data terug te kunnen zetten en paniek te voorkomen. En dat met gegevens die je niet regelmatig test. Oftewel: je moet er vanaf het begin voor zorgen dat je back-up goed is. De back-up moet het doen, daar moet je van uit kunnen gaan.

On-site/off-site

Klinkt simpel, maar zo gemakkelijk ligt het niet helemaal. In het geval van calamiteit en paniek, is er geen gelegenheid om nog met een haperende back-up opgescheept te zitten. Allereerst: je moet wel een back-up hebben. En beschikbaar hebben. De back-up moet goed toegankelijk zijn. Denk ook aan een off-site kopie, die je ‘buitenshuis’ bewaart. Want als je datacenter of serverruimte afbrandt en daarmee je back-up, heb je alsnog niets. Dus: zorg voor een on-site én off-site kopie.

Actueel en volledig

Belangrijk is ook dat de back-up actueel is, zo dichtbij de huidige tijd als mogelijk. Dat impliceert dat het eenvoudig moet zijn om een back-up te maken, het liefst automatisch en dagelijks. En dan moet de back-up uiteraard wel volledig zijn. Wie aan deze punten denkt, heeft al bijna een goede back-up. Af en toe even testen of de back-up zelf en de restore software werkt, en dan ben je al een heel eind.

De komende weken brengen we meer nieuws over het maken van een goede back-up en de juiste systemen daarvoor. Blijf op de hoogte!

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.