+31 (0)43 30 88 400 | office@comex.eu
Een ecologische blik op de gehele levensduur van uw opslag
In onze snel digitaliserende wereld lijkt het erop dat de meest populaire opslagoplossing de SSD is. Maar voordat we ons massaal storten op SSD-gebaseerde systemen, moeten we ook voor andere storage-oplossingen kijken naar hun impact op het milieu. Het blijkt namelijk dat SSD’s een behoorlijke hoeveelheid CO2-emissie veroorzaken tijdens de productie en het gebruik.
Vaak wordt gedacht dat SSD’s milieuvriendelijk zijn, omdat ze minder energie verbruiken. Maar is dit wel zo? Een recent onderzoek benadrukt dat een aanzienlijk deel van de CO2-emissies tijdens de levenscyclus van SSD’s voortkomt uit hun productie. Dit is dus een ander deel van de levenscyclus van SSD’s dan ze periode waarin de SSD werkzaam is binnen een organisatie. Het is dus uiterst belangrijk om voor alle storage-oplossingen te kijken naar de uitstoot in de gehele levenscyclus.
Duurzame keuzes
Het is belangrijk om te weten dat vandaag de dag ongeveer 2% van de totale CO2-emissies wereldwijd wordt veroorzaakt door onze computers en netwerkapparatuur, en dat dit in de komende tien jaar naar verwachting zal verdubbelen. Bedrijven moeten zich daarom serieus afvragen hoe zij hun digitale infrastructuur op een duurzame manier kunnen onderhouden en optimaliseren. Vooral aangezien veel bedrijven tegenwoordig duurzamere keuzes maken om CSR (Corporate Social Responsibility) te bevorderen.
Daar komt nog eens bij dat het gemiddelde huishouden tussen de vijf en tien apparaten heeft die verbonden zijn met het internet. Volgens schattingen veroorzaken deze apparaten bij productie en gebruik samen een uitstoot van ongeveer 2000 kg CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan het rijden van een middelgrote benzineauto (950-1350kg) over een afstand van ongeveer 9524 kilometer (Moerland, 2021).
Waar komt deze CO2-uitstoot vandaan?
Een belangrijke observatie van het onderzoek is dat een groot deel van de CO2-emissies van SSD’s afkomstig zijn van de fabricage van de halfgeleiderchips. En dit wordt alleen maar erger naarmate de transistorafmetingen afnemen en de productieprocessen complexer worden. Dit zorgt voor een stijgende CO2-uitstoot in de fabrieken waar deze chips worden geproduceerd. Helaas is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de meeste van deze productiefaciliteiten nog niet gebruikelijk. Hierdoor wordt er vooral gebruik gemaakt van elektriciteit die is opgewekt door steenkool- en gascentrales.
Uit het onderzoek blijkt verder dat hoewel HDD’s over het algemeen zwaarder en groter zijn dan SSD’s, en daardoor meer materiaal vereisen voor de productie, ze toch lagere CO2-emissies hebben dan SSD’s. Dat komt omdat het fabricageproces voor halfgeleiderchips, dat bij SSD’s gebruikt wordt, veel meer energie-intensief is dan het fabricageproces voor de mechanische onderdelen die nodig zijn voor HDD’s.
SSD’s blijven gebruiken, maar toch CO2-uitstoot beperken?
Gelukkig stelt dit artikel enkele strategieën voor om de CO2-emmissies van opslagsystemen te verminderen. Ten eerste is het belangrijk om de juiste opslagmedia te kiezen. Ten tweede is de optimalisatie van resilience en endurance van de opslagmedia van belang.
Het is dus van uiterst belang om de vele soorten dataopslag te vergelijken en te kiezen voor de beste oplossing. Voor een toepassing betekent dit een duurzame en betrouwbare oplossing, voor een ander betekent dit een snelle en goedkope oplossing. Een passende opslagoplossing draagt overigens niet alleen bij aan het verminderen van CO2-emmissies, maar ook tot lagere kosten en hogere prestaties. Daarom is het belangrijk om te informeren naar verschillende opslagopties en hun duurzaamheidsaspecten, zodat bedrijven een weloverwogen beslissingen kunnen nemen die zowel de belangen van het bedrijf als die van het milieu dienen.
Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden en draag je steentje bij aan het verduurzamen van uw bedrijf!
Bronnen:
Moerland, S. (2021, October 18). Zoveel CO2 stoot jij uit met jouw auto – in groene doen. In Groene Doen.
Tannu, S. S., & Nair, P. (2022). The Dirty Secret of SSDs: Embodied Carbon. ArXiv (Cornell University).