+31 (0)43 30 88 400 | office@comex.eu
Overheid
De toename van cyberaanvallen treft ook gemeenten en andere overheden. Hackers proberen toegang tot de IT-infrastructuur te krijgen. Ze plaatsen ransomware op gemeentelijke IT-systemen om losgeld af te persen. Dit veroorzaakt ernstige verstoringen in de dienstverlening. Gemeenten moeten hun data beter beveiligen. Effectieve beveiligingsmaatregelen zijn cruciaal om aanvallen te voorkomen.
Gemeentelijke IT-afdelingen werken hard aan het verbeteren van hun beveiligingsstrategieën. Ze implementeren geavanceerde systemen voor databescherming en cyberbeveiliging. Daarnaast voeren ze regelmatige veiligheidsaudits uit. Ook trainen ze hun personeel om verdachte activiteiten snel te herkennen. Door deze maatregelen verkleinen gemeenten de kans op succesvolle aanvallen, zo blijven hun systemen veilig en operationeel. Desondanks blijft het voor gemeenten en overheidsinstellingen lastig om alle hackers buiten de deur te houden. Eén van de bewezen oplossingen tegen hackers is een fysieke airgap.
Naar aanleiding van een hack bij de gemeente Hof van Twente heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het advies gegeven veilige back-ups met air-gap te maken.
Na het advies van de VNG nemen veel gemeentes met hun vaste IT-partner contact op. Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem. Je kunt je data extern wegschrijven naar een cloud dienst of een veilige Linux-server, maar al deze oplossingen zijn nog met een draadje verbonden. Hoewel het wegschrijven op een zogenaamde “Hardening” Linux-server bijna niet te hacken is, nemen inderdaad geen genoegen met “Bijna”. Ze willen er zeker van zijn dat hun data veilig worden opgeslagen.
Op zoek naar een storage systeem met een air-gap, een fysieke scheiding tussen netwerk en storage zodat de back-up niet door hackers via het systeem is te bereiken? Er zijn dan verschillende mogelijkheden; Je kunt kijken naar opslag op tape, maar dat is heek bewerkelijk en te langzaam, afgezien nog van wat technische obstakels.
Een andere optie zijn de Silent Bricks. Iedereen kan zien dat op het moment dat je een Silent Brick uit het systeem haalt, je letterlijk een air-gap creëert. Silent Bricks vragen daarnaast om weinig handelingen, ze zijn eenvoudig in het gebruik. Belangrijk is ook de link met Veeam. Veel gemeenten werken met Veeam Backup, die ’s avonds een back-up maakt op de werklocatie. Daarna wordt een kopie weggeschreven naar de uitwijklocatie. Na die twee opdrachten komt er een derde opdracht om aan de hand van de back-ups een replicatie systeem te voeden met deze data. Dan krijg je dus een uitgebreid met een air-gapped uitgerust back-up systeem, gekoppeld aan Veeam.