Waar moet je op letten bij de keuzen van een secundair storage systeem? 

De vier pijlers van secundaire storage.

In de wereld van dataopslag krijgen de sexy primaire opslagoplossingen vaak 80% van de aandacht én het budget. Maar laten we eerlijk zijn: het harde werk – 80% van het totale datavolume – wordt verzet door de secundaire opslag, zoals back-up en archiefsystemen.

Waar primaire opslag vanwege technologische vernieuwingen gemiddeld elke drie jaar wordt vervangen, moet secundaire opslag vaak veel langer meegaan. En terecht – niemand wil om de drie jaar terabytes of zelfs petabytes aan data migreren.

Een goede keuze voor een (of meerdere) secundaire opslagsystemen vraagt daarom om een weloverwogen aanpak.

Storage layers

Pijler 1. Dataveiligheid

Een goed back-up- en archiefsysteem moet geen extra back-up nodig hebben. Op toegangsniveau wordt dataverlies en manipulatie voorkomen door middel van automatische snapshots, hardware-WORM en bescherming tegen aanvallen zoals ransomware. Dit zorgt ervoor dat zowel kwaadwillige als foutieve pogingen om data te verwijderen effectief worden geblokkeerd.

Op hardwareniveau beschermt redundantie tegen het uitvallen van gegevensdragers. Moderne technologieën zoals RAIDz (triple parity) en erasure coding bieden hierbij niet alleen meer veiligheid, maar ook een efficiëntere en snellere herbouw van systemen. Dit minimaliseert het risico op fouten tijdens een rebuild en verhoogt de betrouwbaarheid van het systeem.

Systeemniveau-beveiliging biedt bescherming tegen totale uitval door calamiteiten zoals brand, waterschade of diefstal. Hier is replicatie naar een tweede locatie essentieel. Replicatie op dataniveau biedt extra flexibiliteit, omdat beide locaties als actieve productiesystemen kunnen functioneren en naar elkaar kunnen repliceren.

Pijler 2. Flexibiliteit

Secundaire opslag moet langer meegaan dan de gebruikelijke investeringscyclus van drie jaar in IT. Daarom is flexibiliteit essentieel. Schaalbaarheid is daarbij cruciaal: opslag moet meegroeien met de behoefte, zonder dat hoge initiële investeringen nodig zijn. Het systeem moet ook blijven functioneren, zelfs als de oorspronkelijk gebruikte gegevensdragers niet meer beschikbaar zijn.

Daarnaast is configuratievrijheid belangrijk. Ondersteunt het systeem verschillende bestandssystemen en applicaties? Kunnen nieuwe technologieën zoals NVMe’s eenvoudig worden toegevoegd? Opslag moet flexibel toegewezen kunnen worden en onafhankelijk van andere gedeeltes kunnen groeien of krimpen.

Ook de connectiviteit moet meebewegen met toekomstige eisen. Waar 1 GBit Ethernet vroeger volstond, is 10, 40 of zelfs 100 GBit steeds vaker nodig. Flexibele systemen voorkomen kostbare vervangingen doordat ze meegroeien met nieuwe technologieën en hogere snelheden.

Pijler 3. Offline-mogelijkheden

Hoewel data tegenwoordig altijd en overal beschikbaar is via de cloud, brengt deze permanente online toegang risico’s met zich mee. Secundaire opslag wordt hierdoor blootgesteld aan hackers en ransomware, terwijl gedistribueerde cloudstructuren onzekerheden creëren rondom gevoelige data en naleving van regelgeving zoals de AVG. Deze risico’s hebben geleid tot een hernieuwde interesse in offline-opslag, met het buzzword “air gap” als centrale term. Data die fysiek gescheiden is door een air gap, is immuun voor aanvallen omdat er simpelweg geen toegang mogelijk is.

Het maken van offline-kopieën en het opslaan in een kluis is echter vaak omslachtig en onpraktisch. Offline-geschikte opslagmedia bieden een beter alternatief. Deze oplossingen combineren de veiligheid van offline-opslag met het gemak van snelle en eenvoudige beschikbaarheid, zonder complexe kopieerprocessen.

Pijler 4. Weinig complexiteit

Het verminderen van complexiteit is een belangrijk thema in de IT-sector. Steeds minder organisaties hebben specialisten in huis voor elk component. Voor primaire opslag is maatwerk vaak nodig vanwege specifieke prestatie-eisen, maar bij langdurige opslag geldt: eenvoud is essentieel. Hoe meer systemen, contactpersonen, configuraties en gebruikersinterfaces betrokken zijn, hoe groter de kans op inefficiënties en fouten.

Secundaire opslag moet juist eenvoud bieden door langdurige stabiliteit en minimale beheerlast. Ook spelen de duur en verlengbaarheid van servicecontracten een cruciale rol, zodat organisaties verzekerd zijn van consistentie en ondersteuning gedurende de hele levensduur van het systeem.

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.