+31 (0)43 30 88 400 | office@comex.eu
Thuiswerkers opgepast, deel 2
De laptop in de thuissituatie is veel minder veilig dan op kantoor. In de meeste gevallen zal iemand vanuit thuis via een openbaar kanaal inloggen op de server van het werk. Dat vraagt om een sterk wachtwoord, veel sterker dan nodig zou zijn in de werkomgeving. De meeste thuiswerkers hebben zo’n sterk, lastig te kraken wachtwoord niet.
Nauwelijks overzicht
Daar komt nog bij dat veel systeemadministrators veel minder inzicht hebben in wat er op het netwerk met de laptops thuis gebeurt. Het kan zelfs zo zijn dat ook het schoolwerk van de kinderen op de laptop wordt gedaan, of een spelletje. Of de virusscanner of firewall wordt uitgeschakeld. Dat impliceert een veel lager veiligheidsniveau en het risico op een aanval van ransomware of een virus is dientengevolge veel groter. Uit de cijfers blijkt dat die aanvallen ook daadwerkelijk in aantal toenemen. Volgens een artikel in Computable zien onderzoekers veel phishing, malafide bijlagen, schadelijke links, valse webpagina’s, downloaders, spam en andere malware met een coronavirus-thema. Ook is sprake van misleidende e-mails waarin werknemers gevraagd worden om geld en gegevens naar valse rekeningen en ontvangers te sturen. Ook doen hackers zich voor als medewerkers van de IT-afdeling van het bedrijf om zo achter allerlei gevoelige informatie te komen.
Beperk de menselijke fout!
Scholing van personeel, goed onderhoud van de remote werkstations en het beperken van de menselijke fouten. Vooral dat laatste punt is voor veel organisaties de zwakke schakel. Een bijlage bij een e-mail is snel geopend, een zwak wachtwoord makkelijk gekraakt. Met de toename van thuiswerken neemt dat alleen maar verder toe. Het is zaak om ervoor te zorgen dat data zodanig zijn opgeslagen dat er niets kan gebeuren. Of er minstens voor zorgen dat de gevolgen van een aanval een zo laag mogelijke impact heeft.