+31 (0)43 30 88 400 | office@comex.eu
Waarom een back-up in de cloud geen goed idee is
In onze vorige blogs hebben we uitgelegd aan welke eisen een back-up dient te voldoen, en daaropvolgend de verschillende manieren en hardware om de back-up te maken. Punten als snelheid, weinig administratie, uitbreidbaarheid en overschrijfbaarheid zijn daarbij leidend. Velen maken een back-up van hun systeem in de cloud, omdat de cloud aan alle gestelde eisen voldoet. En inderdaad: zolang er niets misgaat, is een back-up in de cloud helemaal geen slecht idee.
Twee maren
Er is echter een maar. Of eigenlijk twee maren. Allereerst is het zo dat de cloud per definitie openbaar is en daarmee een potentieel object voor hackers. Hoe groter de aanbieder van cloud-diensten, hoe meer hackers geïnteresseerd zijn om in te breken. Je kunt dus een vraagteken zetten achter de veiligheid van gegevens in de cloud. Het allergrootste nadeel is echter het ontbreken van de mogelijkheid tot een instant recovery. Als het misgaat en de back-up werkelijk in stelling gebracht moet worden, kan het via een veelgebruikte 100 mbit-internetverbinding en 10 TB back-up bijna twee weken duren voordat het hele systeem weer up-and-running. Dat worden voor een gemiddeld bedrijf dan wel twee heel dure weken, waarin niet gewerkt kan worden en het bedrijf niet online is.
Liever onbewolkt
Anders gezegd: in feite is de cloud voor bedrijfsmatige back-up niet geschikt, omdat je je het eenvoudigweg niet kunt veroorloven om twee weken gedwongen stil te staan. Silent Bricks hebben de al eerder genoemde voordelen. Maar hebben daarnaast als voordeel dat dit systeem uitermate veilig is en bovendien wél een instant recovery kennen. Binnen twee uur is een bedrijf dat de back-up via Silent Bricks doet, weer online. Dus: liever onbewolkt een back-up maken.
Meer informatie over Silent Bricks? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!