Waarom een virtuele airgap geen echte airgap is: Bescherm uw data correct.

Een airgap is een van de meest effectieve beveiligingsmaatregelen voor een hacker-proof back-up. Het implementeren van een air-gapped back-up in uw data infrastructuur draagt bij aan het verbeteren van een disaster-recoveryplan. Voor de bedrijfscontinuïteit is het van vitaal belang om in geval van nood, door ransomware of door fysieke disasters, een air-gapped offline back-up te hebben, om binnen no-time weer operationeel te zijn.

Wat is een airgap nou precies?
De term airgap betekent letterlijk ‘kloof van lucht’, er is dus een fysieke scheiding tussen het netwerk en de back-up. De back-up staat compleet los van alle netwerken en is op geen enkel moment toegankelijk wanneer deze uit het systeem is gehaald.

Vaak wordt er bij een air-gapped back-up de vergelijking gemaakt met tapes. Fysieke tapes kunnen offline worden bewaard en zijn dus air-gapped van nature, omdat ze niet zijn aangesloten op het netwerk wanneer ze niet actief worden gebruikt. Echter wordt er tegenwoordig steeds minder gebruik gemaakt van tapes, maar is er een zichtbare shift naar harddisks. Omdat harddisks niet van nature air-gapped zijn, is het dus nog belangrijker om een air-gap te implementeren.

Een virtuele airgap?
Vaak wordt er gesproken over een virtuele airgap, maar bestaat dat überhaupt? Bij een virtuele airgap wordt de primaire recovery point server (RPS) gerepliceerd naar een secundaire, op afstand beheerde RPS om zo een netwerkscheiding te creëren. Deze netwerkscheiding wordt de virtuele airgap genoemd. De airgap ontstaat door gebruik te maken van een beveiligde verbinding tussen de primaire en secundaire RPS via een regulier, niet-beheerdersaccount en gegevensoverdracht via een block-based replicatie.

Virtuele airgap: Contradictio in Terminis
Hoewel er bij een virtuele airgap gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding, staat de back-up niet los van het netwerk. Dit is de belangrijkste voorwaarde van een air-gapped back-up! Er kan dus niet gesproken worden over een airgap, omdat er ten alle tijden verbinding is tussen de back-up en een netwerk.

Dit is een belangrijke punt die veel bedrijven en organisaties overzien wanneer zij ervan beslissen om een air-gapped back-up te implementeren. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over het verschil tussen een daadwerkelijke air-gapped back-up en een back-up op basis van netwerkscheiding (virtuele air-gap). Bedrijven en organisaties moeten op basis van de juiste objectieve informatie de best aansluitende keuze kunnen maken bij het vernieuwen van hun data-infrastructuur.

FAST FORWARD: Back-ups tot wel 80% sneller, 30-50% kleiner en veel goedkoper

Met het FAST FORWARD Performance-Offensief 2024 versnellen we uw back-up & recovery in het Silent Brick System aanzienlijk. Hardware- en software-upgrades zorgen voor een fors hogere snelheid bij het back-uppen en herstellen.

Verheug u op de nieuwe standaard voor back-up & recovery.

Cloud-experience met on-premise zekerheid? 

Dat kan met de nieuwe FLEX en STAR modellen. Combineer nu de voordelen van cloud met de voordelen van on-premise storage en verhoog zo de zekerheid van uw data.

Zo geniet van je met FLEX van flexibele prijzen, waardoor je alleen betaalt voor de opslag die je daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast biedt STAR de oplossing voor een veilige tweede locatie van jouw data in ons beveiligde datacenter. 

Schrijf in voor tips en info

Wij schrijven regelmatig blogs over actuele onderwerpen uit de wereld van digitale opslagtechnologie. Meld je hier aan om over nieuwe blogs geïnformeerd te worden.